Boerenlandpad Zoeterwoudse “Weipoortroute”

 

Op zondag 30 januari wandelde we over een van de boerenlandpaden in  het Land van Wijk en Wouden.  We kozen dit keer voor de “Weipoortroute” van 9.5 km. Al eerder hebben we van de Boerenlandpaden de Oostgeerroute en de Balkengatroute gelopen, waarvan ik hier op mijn wandelweblog verslag heb gedaan.

De charme van het dorp Zoeterwoude komt eens temeer tot haar recht in het contrast met de contouren van de nabije stad. Nergens is zo voelbaar dat dicht bij het moderne leven nog rust en natuur te vinden is. U komt uit bij de Groote Molen uit 1626, één van de oudste en grootste wipwatermolens van Rijnland en vervolgt de route door het natuurgebied Weipoortse Vliet richting N11.

We beginnen de wandeling vanaf de parkeerplaats bij SJZ. Dan omhoog richting de Zuidbuurtseweg, en het Watertje. We lopen de wandeling met de klok mee, dus richting het gemeentehuis. Aan het eind van het Watertje rechtsaf de Noordbuurtseweg in en dan de 2de weg rechtsaf de Laan van oud Raadwijk in. Hier zijn we nog nooit geweest, leuk we laten ons op onze wandelingen telkens weer verrassen dus nu ook.

Mooie walkant

Hier zien we een ouderwetse vorm van oeverbescherming. Erg mooi en functioneel, zo creeer je meteen een  leefomgeving voor vogels en andere kleine dieren.

De Groote Molen

Aan het einde van deze weg lopen we via het erf van een boer dwars door het weiland, na een tijd komen we aan bij de Groote Molen aan de Ommedijkseweg. We klimmen over een aantal hekken en lopen richting de Weipoortseweg. Hier komen we deze gezellige ganzenfamilie tegen.

Ganzenfamilie

De bordjes sturen ons al snel naar links het weiland in. Via een klaphekje komen we in een  natuurgebied van Staatsbosbeheer het heet “de Weipoortse Vliet”.

Paal kampeerterrein

We lopen langs De Vliet over een smal dijkje met links dit mooie paalkampeerterrein…..

Ik denk dat je je tent in de bomen moet hangen om droog te kunnen liggen….;-)

De Vliet

Rechts van ons smalle dijkje zien we dit, de Grote polder naast de N11. We lopen nu richting de Heineken brouwerij. Het zonnetje komt even te voorschijn ik draai me om en zie dit mooie plaatje waar ik meteen een aantal foto`s van maak.

Weipoortse Vliet

Het ijs ligt nog in de sloot…..We steken de Vliet over via het fietspad bruggetje en volgen de bordjes aan de andere zijde van het water. Zo hebben we de Heineken fabriek weer in onze rug. We vervolgen de route langs het water en dan linksaf het weiland in. We lopen door tot aan het Zwetslootpad en de Burmadeweg. Via het weddepad komen we weer op de Weipoortseweg waar ik dit plaatje schiet van het Marten Toonder museum “de Bommelzolder”.

De Bommelzolder

Via de Nieuwe weg komen we terug bij de parkeerplaats van de plaatselijke voetbalvereniging. Het was een korte en mooie wandeling!

Tot de volgende “Wandelspinsel”

5 gedachten over “Boerenlandpad Zoeterwoudse “Weipoortroute”

Voeg uw reactie toe

 1. Zo’n oeverbescherming is nog echt handwerk, dat zie je niet vaak meer. Stond het nu echt in de wandelroute dat je over heggen moet klimmen? De schittering op het water is een prachtige foto en ja Maarten Toonder … dat was een lieve goeie man. Jammer dat hij niet meer echt herrinnert wordt in terugblikken op tv of zo.

  1. Hallo Sandra,

   Ja, we moesten inderdaad over een aantal hekken klimmen. Dat gebeurt regelmatig als je in deze streek door het boerenland wandelt.
   Hier in het westen zijn ook veel meer sloten dan in het mooie Limburgse….daar hebben jullie steggels om het vee in de wei te houden!

 2. Hoi Annemiek,

  Natuurlijk even een tegenbezoekje gebracht. Leuk om eens een blog te lezen over een ander onderwerp dan handwerken. Heb bewondering voor je manier van schrijven over je wandelingen en je conditie :), klimmen over een aantal hekjes? Hoe mooi ook de wandeling, maar mijn stijve spieren zouden daar absoluut anders over denken. Veel plezier nog in Frankrijk en ik kom graag nog eens buurten.

  Vr. groet, Daisy

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: