Langs romantische buitenplaatsen en roemruchte landgoederen in Wassenaar

 

 DSC01126

 
Een imponerende rondwandeling vanuit Voorschoten langs romantische buitenplaatsen en roemruchte landgoederen. Oude strandwallen en open vlaktes zorgen voor verrassende vergezichten.
 
 
Uit de wandelgids WAT en Hoe "Het Groene Hart" komt deze wandeling  die we op pinksterzondag liepen.
De wandeling is 15 km. lang dus we houden rekening met 4 uur stappen.
 
 
De wandeling begint vanaf het station Voorschoten, dus lopen we volgens de beschrijving een stuk langs het spoor  over het wandelpad richting Leidschendam.
Het spoor blijft heel braaf aan de rechterkant van ons en na de "The British School"  volgen we het fietspad.

Dan lopen we onder het spoor door, een vrij lange tunnel trouwens want het spoor richting Den Haag is hier 2×2 breed. De ANWB paddestoel 23979 wijst ons de weg naar Wassenaar- Zuid.

 
 
Hier lopen we langs weilanden en ik geniet van de koeien die in de wei mogen lopen. Ik vind de weilanden in de winter zo leeg aandoen, ik word dus weer helemaal blij als ze in het voorjaar naar buiten mogen. En dan wilde ze (de hoge pieten in Den Haag) eigenlijk de koeien het hele jaar in de stal laten staan!!! Hoe kunnen ze het verzinnen.
Niets is mooier dan  grazende en herkauwende koeien in een puur nederlands landschap. 

 

 

 
 
Het is hier mooi met hoge verkoelende bomen langs de weg.
 
Dan krijgen we een bocht naar links en automatisch kijk ik naar rechts naar het pad wat daar loopt. Daar ligt Landgoed "Eikenhorst"  en heel ver in het bos zie ik 2 bewakers staan. Ik vermoed dat dit de toegangsweg naar het huis van Willem-Alexander en Maxima is. Sinds 2003 wonen hier prins Willem-Alexander en prinses Maxima. Het landgoed is vrijwel geheel afgesloten om nieuwsgierig journalisten en fotograven te weren. Toch slaan we af naar links, we laten Maxima en Alexander met rust.
 
Dan lopen we een tijdje door een heel sjieke buurt met gigantische grote huizen. De een nog mooier dan de andere.  
 
Via een fietserstunnel lopen we onder de N44 door, richting Wassenaar zuid.
Daarna rechtsaf via voetpad park Rust en Vreugd in.
 
 

 
 
Het is hier schitterend en heel rustig, we picknicken en luieren onder een grote boom en ik maak wat foto`s. Waaronder deze van het kasteel  "Oud-Wassenaar".
 
 

 
 
 
Langs een bosrand lopen we verder over het smalle pad langs het water. Daar maak ik tijdens het lopen deze foto van moeder eend en kroost.
 
 

 
 
 
 
Vervolgens lopen we door verschillende landgoederen zoals Landgoed " De Wildzanck" en het  "landgoed Backerhagen". Het is hier ontzettend mooi, met veel oude grote bomen in een mooi aangelegd park.
 
 

 
 
Een schattig klein huisje……..middenin het bos…..
 
 

 
 
En hier omhels ik een boom…….maar mijn armpjes zijn te kort. Hoe oud zal deze boom zijn??
Ik heb ook nog geprobeerd te praten met deze boom, maar de boom zei niets terug………..oude wijsheid misschien???
 
 

 
 
Vervolgens lopen we park "De Paauw" in komen we langs het landhuis "de Paauw" die nu dienst doet als gemeentehuis.  
 
De N44 wordt overgestoken en we wandelen het landgoed "De Horsten" in. Hier moeten we vreemdgenoeg 1 euro entree betalen……
 
Het is hier druk met zondagmensen, eigenlijk niets voor ons zo`n park waar overbevolking heerst……….met schreeuwende kinderen, overvolle paden met afgeladen buggy`s en volwassen mensen die sloffen over de paden. Ga uit de weg roep ik dan in stilte…….ik wil doorlopen en niet struikelen over de mensenmassa die zo snel mogelijk ergens hopen neer te ploffen in het park. Bij het overvolle theehuis (wel een heel mooi theehuis) stoppen we even voor een bezoek aan het toilet. We weten niet hoe snel we hier weg moeten, al die yuppen met hun dure drankjes!!!
 
Verderop is het weer rustig (de "overbevolking" loopt namelijk nooit meer dan 200 meter) en komen we langs "De Seringenberg". Deze 20 meter hoge heuvel is aangelegd in 1792 en begroeit met seringen. Deze boom is familie van de olijfachtige en komt oorspronkelijk uit China en Korea.
Tussen mei en juni hangen aan de takken geurige en kleurrijke bloemtrossen. Koningin Wilhelmina zou hier vaak hebben gezeten om te schilderen.
 
 
 

 
 
 
Op deze rustige plek picknicken wij uit onze rugtas heerlijk in het gras, (laat de yuppen maar op hun dure terras)
Het wordt steeds warmer en warmer en ik rits een gedeelte van mijn broek af. Langs het spoor lopen we weer terug naar het station van Voorschoten, waar onze auto in de hete zon op ons wacht. Dit was weer een verrassende wandeling, zo dicht bij huis en weer zo mooi. Zo zie je maar dat je niet ver hoeft de gaan om te kunnen genieten van de mooie natuur.
 
 
Tot de volgende "wandelspinsel"
 
 
 
 
 

Een gedachte over “Langs romantische buitenplaatsen en roemruchte landgoederen in Wassenaar

Voeg uw reactie toe

  1. Mooi is het daar he. De seringen komen nu al in bloei, wij zijn er op Hemelvaartsdag geweest. ´s morgens vroeg, om de gezinnen voor te zijn. Na half 11 is het niet leuk meer, , veel te druk
    Groetjes Ghita

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: